Vad har överviktsoperationen med stress att göra? Vi möter författaren och föreläsaren Camilla Näslund. Hon var själv nära att dö av de näringsbrister som är konsekvensen av en sådan operation. Idag arbetar hon för att visa den andra sidan än den som vi oftast ser. Camilla berättar om stressen att vara stor och att försöka passa in i en kroppsnorm. Om ett matbeteende som bottnar i att döva känslor och hur den mentala stressen flyttas till en biokemisk stress efter en operation.
Få boken om den sjuka sanningen om överviktsoperationer innan den kommer i butik: Beställ boken Stympad redan nu
Podcast: Play in new window | Download
Tusen tack för att ni uppmärksammade detta ämne med överviktsoperationer och stress. Känner mig hedrad och glad för er inramning av intervjun. Tack för att jag fick möjligheten att vara med! <3
Hej!
Först och främst tack för att ni tar upp överviktsoperationer och att ni belyser att vikten inte är grundproblemet utan ett symptom på ett psykiskt problem/sjukdom.
Sen tycker jag det är oerhört tråkigt att ni bara tar den ena sidan av överviktsoperationers resultat. Jag opererade mig 2010 och delar in mitt liv i före och efter. Jag fick en titthålsoperation av ett team som gjort många operationer med lyckat resultat. Mitt liv har blivit så oändligt mycket bättre att det knappt går att jämföra. Ja, jag har ca 5-10 kg övervikt kvar som jag är nöjd med att ha men jag har blivit av med mer än 60kg sen operationen.
Nu, då jag länge arbetat med missbruk insåg jag att jag var tvungen att ta tag i mitt eget sockermissbruk och de saker jag flytt från genom att äta, så jag sökte hjälp med mitt inre från psykolog.
Jag har inte haft några problem med biverkningar/följder efter operationen än att jag tar upp mediciner oralt sämre än tidigare, vilket leder till att jag har en bra kontakt med min läkare på vårdcentralen. Ja, jag får äta komplement i form av mineraler och vitaminer, men det är något de allra flesta människor faktiskt behöver.
Jag skulle önska ni tog upp den lyckade sidan av operationen,att någon som fått en bra operation får berätta vad det betytt för dem. Att bara ge ena sidan som dessutom är en minoritet jämfört med den andra sidan ger inte en objektiv belysning.
Hej Katinka
Tack för du skriver och berättar. Vad skönt att du inte ingår i den grupp som blir sjuka av överviktsoperationer och starkt att du tagit tag i grundproblemet. Jag kanske missuppfattar dig nu. Men jag läser det som att du haft kunskap om beroende och därför kunnat söka hjälp med det? Det är ju annars just en av bristerna, att vården idag inte erbjuder detta utan de flesta lämnas ensamna med det efter operationen. Om vi kunde få hjälp med grudproblemet hos vården skulle kanske ingen behöva genomgå operationen .. som ju ändå faktiskt är en åtgärd av just symptom på annat …eller hur? Vi har intervjuat Camilla efterssom den typ av näringsbrister hon, och andra, får är stress för kroppen. Det är just stress utifrån olika perspektiv vi lyfter i våra avsnitt. Sömnproblem av stress, minskad sexlust av stress, utbrändhet av stress osv osv Det blir inte en andra sida då heller.
Jag förstår din önskan om objektiv belysning och delar den i grunden som journalist. Det gör också att jag upprörs enormt när de stora medierna presenterar tex GBP på barn som ensidigt bra TROTS att det finns tillgängliga siffror på oroande ohälsa hos barn efter op. Vi driver en seriös podd och gör alltid researh innan vi samtalar med våra gäster. Vi har däremot inte ett jornalistiskt uppdrag med podden vad gäller att “båda sidor” ska lyftas. Men om vi pratade om operationer i sig skulle det vara en annan sak. Då ska för- och nackdelar fram. Vilket tyvärr, som sagt, saknas när dessa lyfts fram i media och bara solskenshitorierna syns 🙁
Tusen tack för ditt inlägg och ha en fin helg. / med värme Petra på Stresspodden